iletisim mouse ev zar soru video kullanici pdf yildiz istatistik sozlesme destek1 telefon deney menu kampanya klasor urun ampul gulenyuz bilgi sunum bina kurumsal arti kalp yorum bilim duyuru sepet liste monitor takvim ceptelefonu whatsapp gazete foto ayar canta anlasma cuzdan saat para nakliye konum tamir alinti dunya elmas ok destek2
Hoşnudiye mah. Cengiz Topel cad. Uhuvvet apt. No:47 D:1 K:1 Tepebaşı/ESKİŞEHİR (İŞKUR Karşısı)
0 554 292 59 61

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçu Ve Cezaları

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçu Ve Cezaları

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçu Ve Cezaları

Resmi evrakta sahtecilik suçu, sadece kamu görevlilerinin düzenleyebileceği okunabilir, yazılı ve hukuki taraftan değerli bir belgenin kamu görevlilerinin haberi olmadan değiştirilmesi veya düzenlemesi suretiyle kullanılmasıdır.  Resmi evrakta sahtecilik suçunu işleyenler Türk Ceza Kanunu’nun 204. maddesinin Kamu Güvenliğine Karşı Suçlar kısmında yer alan maddesi gereğince ağır bir yaptırım ile cezalandırılacaklardır. Düzenleme işi sadece evrak üzerinde olmamaktadır. Resmi bir kurumun belgesinin formunu, şeklini veya amblemini taklit etmek de düzenleme suçunu girmektedir. Veya resmi evrak üzerinde harflerin, rakamların değiştirilmesiyle kişiye uygun bir form verilmesi de suçtur.  Resmi evrakta sahtecilik suçunu işleyen kişi her ne kadar bir kişiyi mağdur ettiğini düşünse de aslında asıl mağdur devlet olmaktadır. Çünkü halkın devlete karşı olan güvenini zedelemiş bulunmaktadır. Bu suça maruz kalan kişiler 6 ay içerisinde Eskişehir avukat bürosuna gelerek suç duyurusunda bulunmak için yardım alabilirler. Resmi evrakta sahtecilik suçunun zaman aşımı 8 yıldır. Bu 8 yıl içerisinde suç duyurusunda bulunduğunuz takdirde soruşturma açılacaktır. Ancak delillerin yok olmaması için en kısa sürede suç duyurusunda bulunmanız gereklidir. Resmi bir belgenin suç olabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Resmî belge yazılı olmalıdır ve bir dili bulunmalıdır. İçeriği anlaşılamayan bir belgenin suç olma olasılığı yoktur.
  • Resmî belgenin suç olabilmesi için o belgenin hukuki bir değere sahip olması gereklidir. Hukuki bir değere sahip olmayan belgeler yok hükmündedir.
  • Resmî belgeyi düzenleyen kişi veya kurumun belge üzerinde belirtilmesi gereklidir. Belgeyi düzenleyen kişinin adı- soyadı üzerindeki imza veya kâğıdın herhangi bir yerindeki resmi amblem o kâğıdı hukuki açıdan değerli kılmaktadır. Bu koşulları sağlamayan belgelerdeki değişiklikler suç özelliği taşımamaktadır.
  • Suç sayılacak belgenin resmi bir kurum tarafından düzenlenebilir olması gereklidir. Eğer belgeyi düzenleyen kurum veya kişinin bu belgeyi düzenleme yetkisi yoksa suç teşkil etmemektedir.
  • Bir resmî belgede sahtecilik olması için kamu düzenine aykırı bir durum olması veya kişinin haklarını ihlal edici bir durum olması gereklidir.
  • Resmî belgenin sahte sayılabilmesi için aldatıcılık özelliğinde olması gereklidir. Eğer bir kişi hata veya dikkatsizlikten kaynaklı bir hata yapmışsa bu aldatmaya girmeyeceği için sahtecilik sayılmamaktadır.

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçu Cezaları

  1. Resmi bir belge üzerinde sahte bir şekilde düzenleme yapan, aldatıcı bir şekilde değiştiren ve bu belgeyi kullanan kişiler; 2 ila 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  2. Eğer bir kamu görevlisi yetkili olduğu kurum üzerinden sahte belge düzenleyip başkalarını aldatacak bir şekilde bu belgeyi kullanır ise 3 ila 8 yıl arası bir hapis cezası verilir.

Adli para cezaları 1 yıl veya altında verilen hapis cezaları için geçerli olduğundan resmi evrakta sahtecilik suçundan hüküm giyildiği takdirde hapis cezası adli para cezasına çevrilmemektedir. Bu suça maruz kalan kişiler bir avukat eşliğinde en kısa süre içerisinde suç duyurusunda bulunabilirler.

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz:
Bize Ulaşın