Hoşnudiye mah. Cengiz Topel cad. Uhuvvet apt. No:47 D:1 K:1 Tepebaşı/ESKİŞEHİR (İŞKUR Karşısı)
0 554 292 59 61

Kadına ve Aileye Yönelik Şiddet

Kadına ve Aileye Yönelik Şiddet

Kadına ve Aileye Yönelik Şiddet

6284 sayılı kanun, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve aile içi şiddetin engellenmesi adına İstanbul sözleşmesi çerçevesinde kurulmuş bir kanundur. Bu kanunun temel amacı da kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddete derhal çözüm önerisi getirmek ve şiddeti önlemektir. Diğer bir ifade ile bu kanun ‘Şiddete dur deme’ kanunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tedbirler ise isminden de anlaşılacağı üzere tedbir mahiyetinde geçici önlemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısı ile 6284 sayılı kanun tek başına şiddeti tümü ile ortadan kaldıran bir kanun değildir. Şiddeti önlemeye yönelik oluşturulan hukuki mevzuat ve diğer hukuki normların bir parçasında yer almaktadır. Bu kapsamda, Eskişehir avukat danışmanlığında konu detaylarına ulaşmak mümkündür.

6284  Sayılı Kanun Hakkında

6284 sayılı kanun, şiddeti engellemek açısından çok önemli bir kanundu ve kanunun, bu çerçevede öneminin algılanıp tartışılması bakımından önem taşımaktadır. Söz konusu kanun, İstanbul sözleşmesi çerçevesinde hazırlandığı için kanunun kendi maddesinde belirtildiği üzere İstanbul sözleşmesine dayandırılması zorunludur. İstanbul sözleşmesi de kadına yönelik şiddet ile ilgili belirli bir bakış açısını zorunlu kılmaktadır. Bu bakış açısı da şu şekildedir:

-Kadına yönelik şiddet, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı bir sorundur ve bu yüzden engellenmesi gereklidir.

-Kadına yönelik şiddet, sorun teşkil eden bir durumdur.

-Kadına yönelik şiddetin altında yatan sebep, aslında kadına yönelik cinsiyet ayrımının olmasından kaynaklanmaktadır ve bu yüzden engellenmesi gerekmektedir.

Dolayısı ile 6284 sayılı kanunda, kadına yönelik şiddet nedir? Dendiğinde bu durumun kadınların cinsiyetleri dolayısı ile karşılaşmış oldukları durumu ifade eden bir olgu olduğu söylenebilmektedir.

Aile İçi Şiddet Sadece Aile Bireyleri Arasında Değildir

Eşkişehir avukat danışmanlığınca verilen bilgiler ışığında, Yukarıda bahsedilen bilgiler dışında aile içi şiddet konusu da ikinci bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır. Aile içi şiddet dendiği zaman bu olgunun sırf aile bireyleri arasında olan şiddeti kapsamadığını bilmek gerekmektedir. Çünkü bu kanun kapsamına ev içi şiddette dahildir. Ve İstanbul sözleşmesinde de bu husus söz konusudur. Burda da ‘Yakın İlişki Şiddeti’ söz konusudur. Yani bu kanun kapsamına, boşanmış olan, nişanlı olan, flört düzeyinde yaşanan ilişkiler arasındaki şiddette dahildir. Bu tür bir şiddete de yalnız kadınlar maruz kalmamaktadır. Dolayısı ile aile içi şiddetle ilgili koruma tedbirleri erkeklere de verilmektedir.

Kanun maddesi kapsamında bilinmesi gereken diğer bir husus ise insan onuruna uygun bir tedbirin getirilmesidir. Dolayısı ile hem şiddete uğrayan hem de şiddeti uygulayan bireylere karşı tedbirler uygulanırken onları aşağılayıcı tedbirlerin uygulanmaması gerekmektedir. Bu kapsamda, şiddet uygulayana bir daha yapmaması adına tedbirlerin getirilmesi gerekmekte, şiddete uğrayan bireye de uğradığı şiddet ile ilgili ihtiyaçlarını giderecek şekilde koruyucu tedbirlerin uygulanması gerekmektedir. Bu kanun gereği, şiddetin kadının cinsiyetine dayalı olarak uygulanması ve insan ihlaline dayalı olarak gerçekleştirildiğini ortaya koymaktadır. Aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet konularının detaylarını öğrenmek için Eskişehir avukat danışmanlığına başvurabilirsiniz.

Kadına Yönelik ve Aile İçi Şiddet Önlenmesine Yönelik Korunmak İstenen Temel Hukuki Değerler

1-Yaşama Hakkı

2- Ayrımcılığa Uğramama Hakkı ve Eşitlik İlkesi

3-İşkence Görmeme Hakkıdır.

 

Devlet Tarafından Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetinin Önlenmesinde Sunulan Hizmetler

1- (Şönim) Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri

2-Ekonomik Destekler

3-Hukuki, Psikolojik ve Mesleki Destek Hizmetleri

4- Kadın Konuk Evleri

5-Destek Hattı

6- Geçici Koruma Tedbirleri

7- Mağdurun İşyeri Adresinin Değiştirilmesi

8- Mağdurun İkametgâh Adresinin Değiştirilmesi

9 – Etkin Hukuki Yollar

 

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz:
Bize Ulaşın