Nitelikli Dolandırıcılık Suçu ve Cezası

Nitelikli Dolandırıcılık Suçu ve Cezası
Dolandırıcılık, kişinin art niyet ve hileli davranışlarıyla bir kimseyi kandırması, aldatması ve bu durumdan kendisine veya bir başkasına yarar sağlamasıyla ortaya çıkar. Nitelikli dolandırıcılık ise dolandıran kimsenin bir dini, kurumu, mesleği araç olarak kullanıp suçu işlemesidir. Dolandırıcılığın suç olabilmesi için haksız kazanç ve çıkar sağlanması gerekir. Suça teşebbüs sayılabilmesi için ise icra hareketine geçilmesi ve harekete geçildiğinin kanıtlanması gereklidir.
Nitelikli Dolandırıcılık Suçunun Unsur ve Şartları
Nitelikli dolandırıcılık suçu, Ülkemizde Türk Ceza Kanunu’nu 158. Maddesinde karşımıza çıkmaktadır. Nitelikli dolandırıcılık suçunun söz konusu olabilmesi için gerekli unsurların bulunması gerekir. Nitelikli dolandırıcılığın belirtilen şart ve unsurların sağlanmasıyla cezai işlem uygulanabilmektedir. Bu şart ve unsurlar;
- Kişinin içerisinde bulunduğu zor durumdan çıkar sağlanması ve yararlanılması,
- Dini inancın ve dini gerekliliklerin istismar edilmesi,
- Kişinin zihinsel ve akılsal zayıflığından fayda sağlanmaya çalışılması,
- Ticari eylemler sırasında işlenmesi,
- Banka ve finansal kuruluşların araç ve aracı olarak kullanılması,
- Devlet kamu ve kuruluşlarının aracı ve araç olarak kullanılması ve bu kurumlar üzerinden haksız yarar ve kazanç sağlanması,
- Meslek sahibinin güvenini kötüye kullanarak işlenmesi,
- Sigorta bedelinin alınmak istenmesi maksadıyla işlenmesi
Nitelikli dolandırıcılık suçu belirtilen unsurların başlığı altında ayrı ayrı açıklanmaktadır. Eskişehir ceza avukat arayışı için firmamızla görüşebilirsiniz.
Nitelikli Dolandırıcılık Suçunun Cezası
Türk Ceza Kanun’unun belirlemiş olduğu ceza prosedürü 24.11.2016 tarihinden önce işlenen dolandırıcılık suçunun cezası, 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasıdır. Fakat nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası 6763 sayılı kanuna bağlı olarak artırılarak yeniden düzenlenmiştir. Bu anlamda nitelikli dolandırıcılık suçunu işleyen kişiler, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası olarak, beş bin güne kadar da adli para cezası ile cezalandırılmaktadır. Kanunda yer alan bir başka madde ise, ayrıca belirtilen maddelerden herhangi birinin işlenmesi sonucunda suçun cezası alt sınırı 4 yıldan, adli para cezasının miktarı ise elde edilen haksız kazancın iki katından az olamaz. Ayrıca belirtilen maddeler;
- Devletin bağlı olduğu kamu ve kuruluşların zararında eylem gerçekleştirmek,
- Teknoloji ve bilişim sistemleri kullanımı ile suçu gerçekleştirmek,
- Banka ve finansal kuruluşların aracılığı ile suçu gerçekleştirmek,
- Suçu işleyen failin kendisini herhangi bir finansal kuruluş veya kamusal kurumda çalıştığını ve ilişiği olduğunu öne sürerek suçu gerçekleştirmesi veya herhangi bir kamu kuruluşunda hatırı sayıldığından bahsederek onlar nezdinde suçu gerçekleştirmesi.
Ayrıca nitelikli dolandırıcılık suçu, failin ağır ceza mahkemesinde yargılanmasını gerektirdiğinden dolayı savunmasının bir ceza avukatı tarafından yapılması gerekir.
Nitelikli Dolandırıcılıkta Etkin Pişmanlık Ceza İndirimi
Nitelikli dolandırıcılıkta etkin pişmanlık, suçu gerçekleştiren failin gerçekleştirdiği suç nedeniyle pişman olması, suçun yarattığı zararı ortadan kaldırmaya çalışması, mağduriyeti azaltması olarak tanımlanmaktadır. Nitelikli dolandırıcılık da etkin pişmanlık ile cezai indirim uygulanabilecek bir suçtur. Dava öncesi failin zararı en aza indirmesi ve mağduriyeti ortadan kaldırmaya çalışması, cezanın 2/3’ü kadarını indirebilmektedir. Davanın açıldıktan sonra giderilmeye çalışılan mağduriyette ise indirim ½’ye kadar indirilebilir. Eskişehir avukat için büromuzla iletişime geçebilirsiniz.